Portugalia tips & tricks

Imi doream de un an sa ajung in Portugalia, asa ca atunci cand Laura mi-a zis ca si ea isi doreste, am inceput instant sa caut bilete. Foarte repede am cooptat-o si pe Ana si in maxim o saptamana aveam toate biletele de avion cumparate si urmatoarea saptamana aveam si cazarea rezervata prin Airbnb. Si am adaugat si cateva zile de Madrid bonus, pentru un concediu in toate regula (despre Madrid puteti citi aici).

Am plecat la drum pe 18 septembrie cu mari asteptari, si n-am fost dezamagite. Ne-am luat Lisboa Card chiar din aeroport, pentru 3 zile, desi stateam 5, in ideea in care prima zi era deja pierduta si in ultima zi ne trebuia doar transportul pana la aeroport. Este foarte util cardul, incluzand atat biletele pentru majoritatea mijloacelor de transport in comun in Lisabona si in Belem, trenul catre Sintra si Cascais, plimbare cu celebrele funiculare si cu tramvaiul 28, cat si intrarea sau reduceri la cateva obiective turistice foarte dragute.

Fiind toate meticuloase (cu exceptia Anei care pana cu o saptamana inainte nu stia cand plecam si cand ne intoarcem), ne-am facut un plan cu ce am vrea sa vizitam si cum le-am putea imparti pe zile. Programul nostru a fost ceva de genul:

Arrival – cina in Alfama + muzica Fado

Ziua 1 – plimbare prin Lisabona: obiective principale, mancare, tramvaiul 28

Ziua 2 – plimbare prin Belem: obiective principale; Oceanariumul din Lisabona

Ziua 3 – Sintra – si sincer ne-ar mai fi trebuit o zi

Ziua 4 – traversarea podului 25 Avril, Monumento Cristo Rei, Cascais – putina plaja la ocean, Cabo da Roca – la apus neaparat.

Ultima zi – mic dejun si fugit la aeroport spre Madrid

In prima seara, dupa o ora de asteptat trenul in minunata gara de mai jos, am ajuns lihnite si din fericire stateam foarte aproape de centrul vechi al Lisabonei – cartierul Alfama, asa ca am luat-o la pas printre micile localuri din care rasuna muzica Fado pana am gasit cu greu ceva, pentru ca toate localurile se inchid la ora 23.

Gara Oriente (Gara do Oriente)

Alfama street

Strada pe care am stat noi – Travesa Zagalo

Mancarea din Alfama ne-a dezamagit putin, fiind destul de uleioase si sarate cam toate preparatele. I-am mai dat o sansa intr-o seara la alt restaurant, alte preparate, dar ne-a lasat cu aceeasi impresie. In schimb muzica fado si atmosfera boema merita cu siguranta o vizita, mai ales seara.

De tinut ca minte ca daca mergeti ca noi, in septembrie in Portugalia, ziua va fi exagerat de cald, iar seara foarte frig. O jacheta mai groasa si niste esarfe calduroase sunt un must in aceasta perioada.

Planul nostru a inclus doar 2 zile de plimbat prin Lisabona si au fost chiar suficiente pentru a vedea majoritatea obiectivelor principale (despre care am povestit aici), dar si pentru a simti vibe-ul orasului.

Recomand sa va plimbati mult pe jos, desi este greu si iti trebuie putina rezistenta fizica – nu degeaba i se zice ‘orasul celor 7 coline’. In ciuda efortului fizic de a urca si cobori pe stradute cu piatra cubica, poti descoperi la orice pas cate una din celebrele ‘miradouros’ – terase cochete cu o vedere superba asupra orasului.

Vedere asupra cartierului Alfama de pe Miradouro de Santa Luzia

Miradouro de Santa Luzia

Si mai important, puteti da peste cate o pastelerie locala de unde trebuie incercat desertul lor traditional ‘pasteis de nata’, sau peste cate un Ginjinha bar. Ginjinha este un fel de visinata a lor locala, foarte populara in Lisabona, care aparent, se bea la orice ora din zi si din noapte. Ghidul local cu secretele Lisabonei, lasat de gazda noastra, spunea ca este chiar o traditie printre varstnici sa-si inceapa ziua cu un pahar de Ginjinha de dimineata. Noi am incercat un shot in mijlocul zilei, in pahar de ciocolata si da, am mancat si paharul – yammy!!!

Ginjinha bar

Pasteis de Nata

Din punct de vedere culinar, realizarea excursiei a fost sa o convingem pe Laura sa manance fructe de mare. Dupa prima paella, mancata la o terasa din centrul orasului, nu si-a mai dorit altceva. Am convins-o sa manance chiar si sushi intr-o seara, ce-i drept in Mall-ul Vasco da Gama, nu intr-un restaurant, dar totusi – best sushi I ever had. 🙂

Sushi la Vasco da Gama Mall

Dupa cum spuneam, mancarea in Alfama nu e extraordinara, insa cea din centru (zona pietonala) este foarte buna mai ales acompaniata e o sangria proaspata (fie alba sau rosie) sau de un vin de Porto bun. Apropo, vinul de Porto se gaseste la orice supermarket si la preturi foarte bune.

O alta descoperire culinara a fost Sopa da pedra (aka stone soup), un fel de ciorba / ghiveci cu multe legume si multa carne de tot felul. Pana si ovo-lacto-pesco-vegetariana noastra Ana a gustat-o, ocolind cu grija bucatile de carne :))). Foarte buna si foarte satioasa, este fix ce trebuie dupa kilometrii intregi de colindat pe strazile Lisabonei.

Sopa da pedra

Pentru a nu face o postare kilometrica, am povestit despre:

  • obiectivele principale din Lisabona aici
  • Belem, Cascais, Cabo Da Roca aici
  • Sintra aici

Ca si concluzie, eu m-am indragostit iremediabil de Portugalia, si imi doresc din tot sufletul sa revin, dar data viitoare as incerca o vacanta pe coasta, poate Algarve si bineinteles, as vizita Porto, pe care toata lumea il lauda.

Ca si costuri, pot spune ca intreaga excursie – zboruri Bucuresti-Lisabona, Lisabona-Madrid, Madrid-Bucuresti, cazare in Lisabona 5 nopti si in Madrid 3 nopti, plus toate cheltuielile m-au dus undeva la 650-700 Eur.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram

Comments

  1. Pingback: Bom dia, Lisboa! - Out and about

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.