S-a lansat noul Apel de proiecte pentru Bursele NAC, Neo Art Connect – ediția a II-a, 2024

Galeria Galateca și Asociația Culturală Neo Art Connect au lansat Apelul de proiecte pentru Bursele NAC, Neo Art Connect – ediția a II-a, 2024, și programul de mentorat destinat tinerilor artiști, în cadrul celei de a doua ediții Neo Art CONNECT (NAC), platformă națională, rețea și Anuală de artă și știință, NAC 2024, susținută de BRD Groupe Société Générale.
Tema acestei ediții este “Changing Environments” și unul dintre cele mai importante elemente de noutate este dezvoltarea parteneriatelor internaționale pentru a oferi tinerilor artiști șanse în plus de cooperare și învățare. Astfel, președintele juriului Apelului de proiecte pentru Bursele NAC 2024, Christl Baur, Directoarea Festivalului Ars electronica din Austria, împreună cu membrii juriului, Horea Avram, istoric de artă și curator, Mihai Zgondoiu, artist și curator, Anca Boeriu, artist și profesor și Andreea Sandu, manager cultural, inițiator NAC, vor acorda cinci burse în valoare de cinci mii de euro. 


În cadrul evenimentului de lansare ce a avut loc la Goethe Institut București, a fost dezvăluit conținutul noului program dedicat tinerilor artiști ce poate fi accesat pe www.neoartconnect.ro, cu două schimbări semnificative față de prima ediție, creșterea valorii individuale a bursei, respectiv 1000 de euro, și creșterea vârstei de înscriere, până la 35 de ani. Perioada de depunere a
aplicațiilor este 8 noiembrie – 30 decembrie 2023, iar anunțul câștigătorilor este planificat pentru 30 ianuarie 2024.


Un alt element de noutate este participarea în cadrul Board-ului operațional NAC 2024 a Cristianei Tăutu, Director executiv Fundația9, alături de reprezentanți ai altor parteneri importanți, universități și instituții culturale de prestigiu.
Evenimentul a fost moderat de către Anca Boeriu și Andreea Sandu, coordonatoare și curatoare
NAC, și s-a bucurat de prezența următorilor vorbitori: Laura Albani, Elena Aronoaie-Adorian, Horea Avram, Emanuela Ghyka, Roxana Lăpădat, Petru Lucaci, Ana Negoiță, Lelia Rus, Cristiana Tăutu, Joachim Umlauf, Mihai Zgondoiu.

Prima ediție a Anualei de artă și știință Neo Art Connect (NAC), organizată de galeria Galateca
si Asociația Culturală Neo Art România, curatoriată de Anca Boeriu și Andreea Sandu, se încheie
depășind o bornă importantă de peste 10.000 de vizitatori din toată țara. Neo Art Connect,
desfășurat în perioada 18 mai – 31 iulie 2023, a generat o serie de produse culturale remarcabile,
situate la intersecția dintre artă și știință, într-un maraton cu peste 25 de expoziții, conectând 10
orașe din țară, peste 40 de spații și organizații partenere, peste 100 de artiști, creatori interdisciplinari și curatori, din generații diferite și cu practici artistice variate. Cele cinci proiecte câștigătoare ale burselor oferite în cadrul ediției pilot Neo Art CONNECT, împreună cu BRD Groupe Société Générale, desfășurată în toamna anului 2022 și primăvara anului 2023, au fost: EDGES creat de RIH Working Collective (Nițu-Săraru Andrei,  Șerban Camelia, Stanciu Crina Alexandra), Gazing (in)through creat de Entity ( Miruna Croitoru, Nicoleta Ivan, Cosmin Stancu), Striking Network of Uncertain Pixels de Mihai Toth, reGânditorul de Andrei Lazăr și Proiectul P de Daria Langa, reunite în expoziția Reconectare curatoriată la Galateca de Anca
Boeriu și Andreea Sandu.

Calendarul Burselor NAC, ediția a II-a, este următorul:

  1. Lansare Apel de proiecte, miercuri, 8 noiembrie 2023, ora 11.00, fizic și online la Goethe Institut București. 
  2. Perioada de depunere a aplicațiilor – 8 noiembrie – 30 decembrie 2023, ora 24.00
  3. Anunțul câștigătorilor – 30 ianuarie 2024
  4. Program mentorat și realizare a proiectelor februarie-martie 2024
  5. 22 aprilie-19 mai 2024 – expoziția câștigătorilor burselor, la Galateca, un preview pentru NAC 2024
  6. Deschiderea celei de a doua ediție a Anualei – 15 mai 2024.
Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.