O vizită la Crama Villa Vinea

În august am avut norocul de a vizita crama Villa Vinea și de a experimenta ‘savoarea de pe Târnave’. Vinurile de la Villa Vinea sunt deja printre preferatele mele, dar de când i-am vizitat au ajuns clar pe locul 1 în topul meu.

Situată în localitatea Mica, la 15 km de Târnăveni, crama Villa Vinèa a fost fondată în anul 2004 de către italianul Heiner Oberrauch. Via se întinde pe aproximativ 70 de hectare și cuprinde 12 soiuri locale și internaționale, printre care Fetească Regală, Fetească Albă, Gewürztraminer sau Kerner. Terroirul impresionant, metodele de producție și pasiunea, fac ca vinurile de pe Târnăve de la Villa Vinèa să fie extrem de apreciate pentru calitatea, savoarea și mineralitatea lor.

privelistea de la Villa Vinea
Valea Târnavelor

De-a lungul timpului, produsele Villa Vinèa au primit o serie de distincții importante, crama devenind, în 2019, cel mai premiat producător român în cadrul International Wine Contest Bucharest. În plus, în 2018, Diamant Selection (Fetească Regală și Fetească Albă) a fost numit de către Gault&Millau Romania cel mai bun vin din soiuri locale, iar în 2020, la International Wine Contest Bucharest TeleVinarium 2020, au câștigat 5 medalii de aur și două de argint.

Știind toate acestea, am plecat la drum cu entuzism într-o vineri, alături de câțiva oameni din presă și bloggeri de vin. Opt ore mai târziu am ajuns la Castelul Haller , primul castel renovat în pensiune turistică din Transilvania, care reflectă eleganța vremurilor trecute, care se află la doar 30 de minute distanță de cramă.

Castelul Haller
Castelul Haller
Castelul Haller
Castelul Haller
Castelul Haller
Castelul Haller

Prima seară a fost și primul contact cu crama Villa Vinea unde, Mircea Matei, directorul general al cramei și gazda noastră, ne-a invitat la cină. Din start am fost cucerită de priveliștea superbă asupra Văii Tarnavelor, care a fost completată perfect de un pahar de Cuvèe Celèst, spumantul meu preferat de la Villa Vinea, un amestec de 3 soiuri complementare de struguri – 50% Fetească Regală, soiul românesc reprezentativ pentru Villa Vinea, 40% Riesling de Rin și 10% Pinot Noir.  

Villa Vinea Cuvee Celest
O primire perfectă la crama Villa Vinea
o vizita la villa vinea
Fata cu Cuvèe Celèst
villa vinea
Cheers!

Seara a continuat cu o cină delicioasă, din ingrediente naturale, locale, un concert live de muzică jazz susținut de Ana Maria Galea și, așa cum era de așteptat, cu mult vin. Tot atunci am descoperit și vinul Rubin. Nu sunt un mare fan vinuri roșii, dar Rubinul de Villa Vinea este cu siguranță cel mai bun vin roșu pe care l-am băut. Compus din Merlot, Zweigelt şi Fetească Neagră, acest vin elegant de culoare vișinie are un post gust de fructe de pădure, combinate cu vanilie și lemn dulce cum rar am întâlnit, iar alcoolul este aproape insesizabil. Nu, nu am devenit o cunoscătoare fină a vinurilor peste noapte, dar am primit câteva lecții live de la Adriana Popescu aka Adriana Joy, care are studii de specialitate și face asta de ani buni. Pe Adriana o găsiți aici.

cina la villa vinea
Cină la lumina lumânărilor udată cu mult vin

A doua zi, după un mic dejun delicios la Castelul Haller, am plecat sa vizităm artizanii locali. Prima vizită a fost la Manufactura de Brânză, unde Istvan ne-a povestit cum a pornit acest business cu brânzeturi artizanale, am degustat 3 tipuri de brânză inedite – cu lavandă și spirulină, cu cold brew și cu cărbune natural, evident acompaniate de un pahar de Cuvèe Celèst (pentru că așa se începe o zi frumos). Apoi am aflat ca Istvan are și un mic business de sablare și tot el se ocupă de sablarea sticlelor ediție limitată Argilla de la Villa Vinea.

manufactura de branza
Manufactura de brânză
manufactura de branza si cuvee celest
Brânză cu cu cold brew, lavandă și spirulină și cu cărbune natural
sticla sablata editie limitata de Argilla Villa Vinea
O sticlă de Argilla proaspăt sablată

După amiază ne-am întors la crama Villa Vinea pentru un tur oficial al cramei și o degustare a celor mai populare soiuri ale lor. În cadrul turului am aflat că Villa Vinea este o cramă gravitațională pe trei niveluri. Strugurii culeși sunt depozitați pe „acoperisul” clădirii, de unde cad într-un desciorchinător, apoi ajung într-o presă pneumatică. Din strugurii presați cu grijă, mustul ajunge în tancuri și își începe metamorfoza sub atenta observație a șefului cramei.

camera cu vin rosu Villa Vinea
Camera cu vin roșu
butoaiele pentru vin rosu premium Villa Vinea
Butoiele aduse din Franța în care este ținut vinul roșu premium
Camera baricurilor - Villa Vinea
Camera baricurilor păzită de Sf. Urban, protectorul viilor

Turul s-a încheiat cu degustarea a 5 vinuri asociate cu platou cu brânzeturi de la Manufactura de Brânză, pâine și carne crud uscată de la producători locali, dar și o supă armenească și o budincă vargobelles, preparate de Slow Food Târgul Mureș, adevărate delicii locale. Aș vrea să am cunoștințele necesare pentru a va descrie vinurile degustate, dar Adriana o face mult mai bine în aceste articole pe care vă invit să le citiți. Eu pot spune că au o savoare aparte, că noul meu vin preferat este Feteasca Regală, urmată îndeaproape de Gewürztraminer, un vin extraordinar de aromat și că vă recomand, dacă ajungeți în zonă, să faceți un tur al cramei împreună cu o degustare. Mai multe detalii despre vizitele organizate găsiți aici.

wine pairing Villa Vinea
Wine pairing
Villa Vinea
Cele 5 vinuri din poză au fost urmate și de un vin de desert – Contesa
supa armeneasca
Supă armenească

Vizita la cramă s-a încheiat superb cu o ‘expoziție’ de mașini de epocă, cei de la Retromobil Club România fiind într-un tur de țară și având o oprire la cramă pe listă. Nimic mai încântător și un super prilej de poze.

Retromobil Romania la Villa Vinea
Cea mai frumoasă mașină de epocă
Retromobil Romania la Villa Vinea
Aceasta era o copie, dar una foarte bună și foarte scumpă după cum povestea proprietarul
Retromobil Romania la Villa Vinea
Expoziție

Ziua am încheiat-o cu o cină într-un cadru de poveste, în grădina Castelului Haller, la o masă decorată regal cu sfeșnice, lumânări albe și gladiole. Ne-am delectat cu multe preparate delicioase din rață, care par a fi specialitatea bucatăriei castelului – de la jumări de rață, la foie gras și friptură de rață, toate acompaniate de vinurile Villa Vinea și de discuții faine până în miez de noapte.

cina la castelul Haller
Masa ne așteaptă
platou din preparate din rata
Platou cu preparate din rață – jumări de rată, untură de rață, șuncă de rață, pate de rață, foie gras pe cozonac, și câteva brânzeturi rătăcite
cina la lumina lumanarilor la castelul haller
Mood
trio de rata la castelul haller
Trio de rață – pulpă, piept și foie gras

Duminică ne-am trezit devreme, am mâncat micul dejun și ne-am savurat cafeaua în curtea castelului, apoi am făcut bagajul și am pornit înapoi spre București cu amintirea unui weekend minunat, cu informații noi despre procesul de producere a vinului și cu câteva preferințe noi în domeniu.

o ultima cafea la castelul haller
Ultima cafea la Castel
crama villa vinea
Crama Villa Vinea
villa vinea
Cheers to a wonderful experience
cina la castelul haller
Încă un pahar de Cuvèe Celèst vă rog!
prin via Villa vinea
M-am plimbat și prin vie 🙂
castelul haller
Viața la Castel
castelul haller
Viața la Castel 2
Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram

Comments

  1. Pingback: Villa Vinea lansează pachetele de degustare cu cazare inclusă - Out and about

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.