Sicilia – un mix neașteptat

Sicilia

Anul acesta am ales să ne facem vacanța de vară în Sicilia, pe coasta de est, în Catania. Am ales Catania pentru că, pe hartă, avea 18 km de plajă cu apă azurie și am vrut un concediu de relaxare. Dar cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, Sicilia ne-a dat toate planurile peste cap.

Catania, la primul contact, lasă o impresie tare proastă. Clădirile sunt vechi, negre, dărăpănate, străzile sunt pline de gunoaie, iar plaja e departe de oraș. Pot spune că m-am speriat când am ajuns, părea că sunt în Ferentari.

Catania, Sicilia
Singura stradă draguță pe care am găsit-o în prima zi în Catania

Airbnb-ul în care am stat era destul de aproape de centru, într-o zonă cu ceva restaurante draguțe și arată bine, doar că era extrem de prost izolat, iar sicilienii sunt foarte zgomotoși, de dimineață până noaptea târziu, așa că termenul de “odihnă” din “concediu de odihnă” a cam lipsit. Dupa primul contact cu acest oraș, am hotărât că nu putem sta tot concediul în Catania, așa că a doua zi am căutat și am închiriat o mașina pentru a ne plimba. Nu știu de ce nu am făcut asta din prima, dar recomand oricui să închirieze mașină în Sicilia, mai ales celor cărora chiar le place să conducă, pentru că autostrăzile în Sicilia sunt impecabile.

Dupa ce ne-am liniștit și am explorat putin orașul, ne-am dat seama că nu e chiar atât de rău pe cât părea la prima impresie. Periferia arată dubios întradevăr, dar centrul este ok, tipic orașelor vechi cu arhitectură impunătoare, catedrale mari neo gotice, o piață centrală pietonală și multe terase simpatice. Cea mai cunoscută dintre catedrale, și cea care merită neapărat vizitată este și cea din piața centrală, Catedrala Sf. Agata, pe care n-ai cum să o ratezi la o vizită în centru.

catedrala Sf. Agata, Catania, Sicilia
Catedrala Sf. Agata

Ceva mai sus de piața centrală se află Giardino Bellini, cel mai vechi parc din Catania, ce poate fi ușor confundat cu o grădină botanică, având în vedere multitudinea de specii de arbori ce se regăseau acolo. Printre ei, era și un arbore secular, impresionant atât prin diametru cât și prin rădăcinile încolăcite peste tot în jurul lui. Pentru noi plimbarea prin acest parc a fost cea mai liniștită experiență în Catania.

Giardino Bellini, catania, Sicilia
Giardino Bellini
Giardino Bellini, catania, Sicilia
Arborele secular din Giardino Bellini

În plimbările noastre am descoperit și o stradă plină de baruri, pe sistemul Centrul Vechi în București (pe care trebuie să recunosc că nu am testat-o seara), dar și o zonă cu terase ascunse, mai puțin turistice. Toate se regăsesc urcând de la Catedrala Sf. Agata către Giardino Bellini, pe străduțele din dreapta drumului principal.

O altă terasă neconvențională se gasește chiar în portul industrial al Cataniei. Noi credeam că s-a încurcat gps-ul până să ajungem la ea. Cu un decor minimalist hipsteresc, dj, o zonă pentru cei care voiau să bea ceva, dar și una pentru cei care voiau să mănânce, mi s-a părut cea mai cool terasă dintre toate.

Filenz Catania, Sicilia
Sursa Facebook (pt că eu n-am reușit să fac nicio poză decentă)
catania port, sicilia
Dar am reușit să fac o poză frumoasă cu portul

Cei 18 km de plajă cu apă azurie, la care am visat de când am book-uit concediul, există, dar e greu să ajungi la ei dacă nu ai mașina. În plus, există doar 2 petice de plajă publică, și alea pline de gunoaie și neamenajate în niciun fel. Restul aparțin de hoteluri, campinguri sau au aparținut cândva și acum sunt abandonate, dar bine delimitate să nu poți ajunge la ele. Se putea intra la una din aceste plaje private, dar se plătea intrarea pe plajă și separat șezlongul și umbrela. Nu ar fi fost o problemă dacă măcar apa arăta așa ca în poze. Din păcate, apa era mai murdară / tulbure decât apa din Marea Neagră, așa că nu prea merita să stăm acolo la plajă.

catania beach, sicilia
Plaja Catania

Drept urmare, pentru că plaja a ieșit de tot din calcul în acest concediu, cel puțin în Catania, următoarele zile le-am petrecut vizitând împrejurimile.

Prima pe listă a fost Siracuza. Situată la aprovimativ 60km de Catania, Siracuza e din cu totul alt film. Mult mai aerisită și curată, deși mai mică decât Catania, e o adevarată plăcere să te plimbi pe străzile ei pietruite, mărginite de copaci roz.

siracuza streets, sicilia
Follow me to Siracuse

Centrul vechi se face ușor la pas, la fel și Isola de Ortigia, insulița plină de străzi pietruite înguste, biserici, temple antice și muzee. Noi nu ne-am făcut un plan clar de vizitat pentru că a fost mai degrabă o decizie de moment să mergem, așa că nu am vizitat toate siturile istorice, cum ar fi Teatrul Grec sau Urechea lui Dionisius, ci am ales sa ne plimbăm pe straduțe și să mâncăm la o terasă în port. Am trecut pe lângă Templul lui Apollo, practic niște ruine din care nu se întelege mare lucru, și am făcut un popas la Fântâna Dianei. Totuși, regret că am ratat Giardino Aretusa și view-ul din zona de Belvedere.

Siracuza, Sicilia
Siracuza și Isola di Ortigia

Următoarea zi am mers în direcția opusă, spre Taormina, dar am dedicat ziua statului la plajă pe faimoasa Isola Bella. Dacă mergeți cu mașina, trebuie să vă înarmați cu răbdare pentru a găsi un loc de parcare. Există o foarte mare parcare cu plată (nu foarte scumpă), aproape de locul unde se coboară la plajă, dar trebuie pândiți oamenii care pleacă pentru a prinde un loc. Este și locul de unde puteți urca cu telefericul în 3 minute în Taormina (3 eur drumul – 6 eur dus/întors de persoană).

Isola Bella este o plajă foarte frumoasă, cu o apă foarte limpede și curată, iar fașia de nisip ce leagă insulița mică de cea principală o face chiar unică. Există posibilitatea de a închiria șezlong sau de a sta pe prosop, se pot face croaziere, dar, indiferent ce alegeți, vă recomand să aveți încălțări de plajă, pentru că apa este plină de pietre. Pentru 4 eur puteți vizita și vila de pe Isola Bella.

Isola Bella, Sicilia
Apa limpede și Isola Bella

Pentru că după ziua de plajă am încercat să urcăm cu mașina în Taormina și n-am găsit loc de parcare, am decis să revenim a doua zi să ne bucurăm cum se cuvine de cel mai faimos oraș din Sicilia.

A doua zi am lăsat mașina în parcarea de la plajă și, pentru că iubitul meu are rău de înălțime (aviz și altora ce suferă de această treabă), în loc de teleferic, am luat un autobuz pentru a urca în Taormina (4 eur dus întors de persoană, aproximativ 10 minute de mers). Orașul este întradevăr foarte romantic și frumos, format aproape integral din străzi pietonale, pietruite, îți dă acea stare de ‘dolce far niente’.

Taormina, Sicilia

Este totuși, foarte turistic și aglomerat, dar plimbarea pe străduțele înguste pline de producători locali a fost minunată, la fel și viewul din piața centrală. Probabil a fost cea mai liniștită și frumoasă zi din tot concediul. Am facut ceva shopping, am mâncat la o terasă și am revenit în Catania pentru ultima noapte în acest oraș.. Am fi vrut să dăm o fugă și până pe Etna, dar, din păcate, nu ne-a mai ajuns timpul.

Taormina view, Sicilia

Per total nu a fost un concediu neplăcut, doar că am mers setați pe odihnă, relaxare și doar puțin vizitat, și am ajuns să explorăm zilnic altceva, iar odihna a lipsit cu desăvârșire. Din punct de vedere prețuri, pot spune că a fost mai ieftin decât mă așteptam. Am mancat aproape exclusiv în centrul Cataniei, mai ales cina și întotdeauna am plătit aproximativ 15 eur de persoană, cu tot cu băuturi.

mancare siciliana
O parte din mesele noastre în Sicilia

În ciuda primei impresii, Catania are totuși un farmec aparte, și merită vizitată în regim de city break. Este și un punct bun de plecare spre restul orașelor mai turistice, fiind aproape de aeroport, la mijlocul distanței dintre Taormina și Siracuza, și mult mai ieftină decât cele două. Sfatul meu este să alegeți o cazare cât mai centrală, pentru a vă putea plimba seara prin centrul vechi animat, pentru că majoritatea obiectivelor turistice sunt la distanță de mers pe jos de centru, dar și pentru ca periferiile arată puțin dubios.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.