Cluj – Napoca, un city break autohton

Anul trecut, in decembrie, imi doream mult sa plec undeva cateva zile, dar avand in vedere ca se apropiau sarbatorile si decembrie e o luna cu cheltuieli mari, o iesire in strainatate nu prea intra pe lista de optiuni. Pana la urma am ales sa dam o fuga pana in Cluj. Cu avionul faci aproximativ o ora, preturile sunt ca in Bucuresti si eu personal, n-am reusit sa ajung acolo pana acum. Desi initial am gasit biletele la Wizzair cu 90 de lei de persoana, dus-intors, pana la pranz, cand ne-am miscat sa le cumparam, au devenit 130 de lei (oh well, shit happens :)) ). Apoi am intrat pe Airbnb si am gasit repede o garsoniera foarte draguta chiar in inima orasului, si mini concediul era planificat.

Cazarea simpatica

Am decolat vineri, pe 9 decembrie cu noaptea in cap si am ajuns la fix pentru micul dejun. Cel mai bun mic dejun ever, l-am mancat la Olivo Cafe. Pe langa atmosfera calda de bistro cochet, mancarea si cafeaua au fost extraordinare. Noi am comandat o fritata cu bacon, ardei si parmezan, care a venit insotita de niste sosuri delicioase, servita direct in tigaia in care a fost facuta. Stiu ca va intrebati ce poate fi deosebit la omleta, dar va garantez ca este mult mai mult decat o omleta si o puteti personaliza cu ce ingrediente va doriti. Am comandat si Mic dejun Contadino – oua la tigaie, asezonate cu rucola, bacon si legume la gratar, servite tot in tigaia in care sunt preparate (yammy!!!).

Best breakfast ever

Cafeaua este foarte aromata si o poti gasi si la ghereta de la intrare, unde e serveste coffee to go. Noi am luat o Almond latte si combinatia lor de 2 espresso cu arome de intensitate diferita (prietenul meu e fan cafea extra strong). In restaurant, cafeaua se serveste pe o tava de lemn personalizata cu numele cafenelei. Am vrut sa revenim la o cina aici, dar era full seara. Daca sunteti in Cluj, Olivo e de neratat, atat pentru mancare, cat si pentru cafea.

His coffee

My coffee

Dupa acest mic dejun absolut delicios, ne-am cazat si am pornit in explorare. Clujul nu este un oras foarte mare, dar sunt cateva locuri interesante de vazut. Din fericire, noi am prins si perioada dinainte de sarbatori cand era deja targul de Craciun montat si tot orasul ornat si luminat. In prima zi, ne-am plimbat mai mult pe stradutele din centru, am vizitat biserica Sf. Mihail si am gustat din bunatatile de la targul de Craciun.

Teatrul / Opera din Cluj

Catedrala Adormirea Maicii Domnului

Bunatati la targul de Craciun

Biserica Sf. Mihail

Din pacate, ziua a fost scurtata de faptul ca eu am facut febra si nu mai eram in stare sa colind prea mult. Am bagat rapid antibiotic si tot felul de pastile pentru gat (da, am facut o infectie urata, nu iau antibiotice din orice).

Targul de Craciun

Cupola de luminite

A doua zi am inceput cu forte proaspete. Am mancat un mic dejun copios la Engels, faimos pentru cele 20 si ceva de tipuri de omlete. Foarte buna omleta, desi mi-ar fi placut sa incercsi mai multe feluri. De mentionat ca au si oferte de mic dejun: omleta, fresh de portocale si cafea.

Engels omlette

My coffee

His tea

Apoi am pornit spre Gradina botanica, despre care toata lumea mi-a spus ca nu trebuie sa ratez. Fiind iarna, in gradinile exterioare nu prea aveam ce sa vedem. Doar gradina japoneza avea un farmec deosebit, acoperita de zapada. In schimb, serele mi-au placut foarte mult si cred ca au ajutat si la vindecarea gatului meu.

Gradina botanica

Gradina Japoneza

Gradina botanica

Serele

Dupa gradina botanica, am vizitat Cimitirul Central. Da stiu ca suna dubios si creepy, dar, ca si cel din Sighisoara, chiar merita vazut. Unele cripte sunt cat o casa, iar din punct de vedere arhitectural, sunt superbe. Se pare ca bogatia se vedea dupa dimensiunea mormantului in trecut. Astfel, doctor profesor inginer Cutarescu (da, toate titlurile se treceau) avea sigur un cavou mai mare decat o garsoniera din Berceni si a carui constructie sigur a costat o caruta de bani.

Dupa cimitir, ne-am oprit la Joben, cel mai frumos steampunk bar pe care l-am vazut. Deja stiti ca a aparut in top cele mai interesante baruri din Europa, dar trebuie sa mentionez ca, pe langa decorul impresionant, au si un meniu pe masura: de la cafea exotica la whiskey japonez, nu cred ca le lipseste ceva. Daca esti in Cluj nu trebuie sa-l ratezi.

My kind of bar

The bathroom

The design

Dupa Joben, am mers spre parcul Cetatuia, la belvedere, pentru a admira tot Clujul de la inaltime, apoi am luat cina la Muura Steakhouse. Fiind renumit pentru burgerii sai, aveam asteptari mai mari de la acest restaurant. Burgerul a fost bun, dar nu extraordinar. Am mancat burgeri mai buni la take out,  iar cel de la Switch.eat, de exemplu, e net superior.

His burger

My burger

Duminica, am luat micul dejun la Nuka Bistro: un english breakfast si un american breakfast. Destul de bune amandoua, dar nu pot sa zic ca m-am saturat neaparat.

American vs. English breakfast

Apoi am luat pe fuga o cafea de Meron (da, in Cluj exista inainte sa existe in Bucuresti), si pornit spre Parcul Etnografic Romulus Vuia. Din fericire, duminica iesise si soarele, eu ma simteam mai bine, afara era mai cald, asa ca ne-am putut bucura de vizita in aer liber. Parcul etnografic este mare si foarte frumos, iar in ziua aia era si foarte pustiu. Ne-am plimbat in voie printre case vechi boieresti, taranesti, ferme si biserici de lemn, am facut poze si ne-am bucurat de caldura soarelui.

Cute porch

The view

Farm house

Muzeul satului

Apoi am coborat spre parcul central unde ne-am bucurat de un apus superb, pe malul lacului inghetat.

Lovely sunset

The frozen lake

Central Park

Am incheiat ziua cu o cina la Samsara, cel mai bun restaurant raw vegan. Am baut o limonada cu merisoare delicioasa si am mancat vinete cu mozarella si paste din zuchinni cu pesto. Pana si prietenului meu, care este carnivor convins, i-a placut aici. Mancarea foarte buna si foarte satioasa. Se poate sa te saturi si fara carne.

His dinner

My dinner

Ultima zi, am zis sa mancam si la Panini. Bunicele sandwichurile, in schimb cafeaua nu o recomand. Am mers la ghereta Olivo si mi-am luat o cafea adevarata imediat dupa. Apoi, am vizitat muzeul farmaciei, si am pastrat timpul ramas pentru shopping. Daca mergeti in Cluj, si sunteti shoppaholici (like yours truly), luati bagaj mare. Mi-am luat doar 2 camasi si o pereche de pantaloni, pentru ca nu aveam loc de mai mult, dar mi-as fi luat mult mai multe. Este plin de outleturi de tot felul cu haine de firma la preturi foarte mici.

Fix in ziua in care am plecat, a debutat si Street food Festival in Cluj, asa ca am luat un pranz copios pe strada Potaissa.

Burgerii au fost excelenti, mult mai buni decat la Muura si au mers bine cu un pahar de prosecco. 🙂

Our lunch @ the Street Food Festival

In plus am descoperit si un van care facea pasteis de nata, desertul traditional portughez care mi-a ramas la suflet din concediul petrecut cu cateva luni inainte in Lisabona. Bineinteles ca mi-am luat o cutiuta, pe care am mancat-o in drumul spre aeroport.

Pasteis de nata @ the Street Food Festival

Pentru mine acest city break in propria tara a fost exact ce aveam nevoie in acel moment: low cost, relativ apropae, desi am zburat cu avionul, m-am simtit ca in alta tara, pentru ca in Cluj este totul foarte curat, oamenii sunt foarte prietenosi si saritori, si am vizitat un loc nou.

Intentionez sa fac o vizita si vara. Am auzit multe despre terasele lor, si daca as nimeri la un Untold, ar fi si mai bine.

 

 

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.