10 lucruri mai puțin cunoscute despre Amsterdam

Am fost în Amsterdam de 3 ori până acum, dar niciodată pe bifat obiective. Totuși aș vrea să vă las aici câteva lucruri mai puțin cunoscute despre Amsterdam, pe care le-am aflat în vizitele mele.

#1 În Amsterdam poți găsi cele mai multe muzee pe mp

Capitala olandeză are cea mai mare concentrație de muzee pe mp, dintre toate orașele din lume – Van Gogh, Rijksmuseum, Stedelijk Museum, Casa Annei Frank, Moco Museum, Nemo, Sex Museum, Muzeul Prostituției și multe altele sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute muzee din Amsterdam. Recomand Rijksmuseum, care e superb, pentru a afla mai multe despre cultura olandeză și Muzeul Sexului pentru distracție.

#2 Amsterdam are mai multe canale decât Veneția și mai multe poduri decât Paris.

În Amsterdam există peste 165 de canale și te poți plimba cu barca aproximativ 100km în total până spre zonele limitrofe ale orașului. De asemenea există 1281 de poduri ce traversează aceste canale, cel mai cunoscut fiind Magere Brug sau Skinny Bridge.

#3 Amsterdam stă pe 11 milioane de stâlpi de lemn

Jumătate din Olanda se află la doar 1m peste nivelul mării, iar Amsterdam este construit pe lut. Astfel, orașul este susținut de 11 milioane de stâlpi de lemn, ca să nu se scufunde.

#4 Canalele din Amsterdam sunt pline de biciclete

Aparent dupa prea multe Heineken, mulți oameni ajung să înoate împreună cu bicicletele în canale. Astfel, aproximativ 25000 de biciclete sunt pescuite anual din canalele orașului.

#5 Există mai multe biciclete decât localnici în Amsterdam

Populația capitalei este estimata la 821 mii de oameni, însă există 1.2 milioane de biciclete și aproximatov 400km de piste de biciclete.

#6 Casele din Amsterdam sunt înguste cu un motiv

V-ați întrebat vreodată de ce toate casele din Amsterdam sunt înguste și înalte? Ei bine, în secolul 17, localnicii erau impozitați în funcție de lațimea proprietății pe care o dețin, nu de suprafața totală. Așadar construind case înguste, plăteau impozite mai mici și economiseau bani. Cea mai îngustă fațadă din Amsterdam, este de doar 1m lățime.

#7 Vondel Park este plin de papagali exotici.

Aproximativ 4000 de papagali cu penaj verde pot fi găsiți în Vondel Park. O legendă urbană spune că în zonă s-a răsturnat un camion ce transporta păsări exotice, iar încărcătura a evadat. Oricum ar fi prezența lor în parc este cel puțin bizară.

#8 În Amsterdam puteți găsi singura piață de flori plutitoare din lume

Piața de flori din Amsterdam (Bloemenmarkt) există din 1862 și, deși nu pare, tarabele sunt de fapt toate pe bărci, păstrând tradiția de când florile erau aduse așa. Eu de fiecare dată mi-am luat din această piață bulbi de lalele, crini și cale, care încă mai înfloresc în balconul meu și al mamei.

#9 Casele dansatoare – cele mai fotografiate din Amsterdam

Șirul de 7 case colorate, ușor scufundate În părți, ce dau impresia că dansează (sau că sunt bete :))) ) este una din atracțiile principale ale orașului și probabil cel mai fotografiat loc din Amsterdam.

#10 Cea mai mică locuință din Europa se găsește în Amsterdam

Construită în 1738, cu o lățime de aprox. 2m și o lungime de 5m, această casă are doar câte o cameră pe etaj. O puteți găsi la adresa Oude Hoogstraat 22.

Bonus: Nu este despre Amsterdam, dar dacă ajungeți în Olanda din ultima săptămână din martie până în mai, trebuie neapărat să vizitați parcul Kokenhof, cunoscut și ca Grădina Europei – este cea mai mare grădină de flori din lume. Pentru mine a fost un fel de rai pe Pământ.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.