10 lucruri inedite despre Timișoara

Timisoara

Recent am vizitat Timișoara, cu ocazia Flight Festival, și m-am îndrăgostit de la prima vedere. În același timp am aflat și câteva lucruri interesante pe care aș vrea să le împart cu voi, așadar iată o listă cu 10 lucruri inedite despre Timișoara:

  • Timișoara a fost primul oraș european și al doilea, după New York, la nivel mondial, care a avut iluminat electric stradal (în 1884). În amintirea acestui moment, la împlinirea a 125 de ani de atunci, Fundația Academică Culturală a amplasat în Piața 700 un felinar uriaș. Prin acest felinar uriaș s-a încercat și crearea unui nou record Guinnes Book – Cel mai mare felinar electric stradal din lume.

  • Timișoara a fost și primul oraș din Europa care a avut un tramvai. Inaugurat pe 8 iulie 1869, acest tramvai a fost realizat din lemn la Viena și funcționa tras de cai, având o capacitate de 15 persoane.

  • Timișoara mai este cunoscut și ca ”orașul rozelor”. Două familii aristocratice de florari, Mühle și Niemetz, au înnobilat orașul cultivând peste 1400 de soiuri de roze exportate în tot Imperiul Austro-Ungar și la case regale din toată Europa- de aici și denumirea de ”orașul rozelor”.

  • Timișoara mai este supranumit și “Mica Viena” datorită vieții culturale bogate, a vestigiilor istorice, a clădirilor datând din secolul XVIII. Castelul Huniade din Timișoara este și mai bătrân, construit între anii 1443-1447 de către Ioan de Hunedoara.

  • Râul Bega, care traversează Timișoara, a fost primul canal navigabil din România, fapt ce a dus la creșterea comerțului în acele vremuri. În 1732, Bega era deja navigabilă între Timişoara şi Tisa, ulterior devenind o rută navigabilă până la Dunăre şi mai departe, pe Rin, până la Rotterdam și singura legătură cu Europa centrală şi de vest.

  • Multe din frumoasele clădiri ale orașului, sunt foste sedii de bănci. Pe fațadă poți identifica simbolul acestora, mai exact un stup de albine. De ce? Deoarece ele promiteau că vor înmulți banii precum albinele mierea.

  • În Piața Libertății din Timișoara există un monument numit statuia Fecioara Maria și Sfântul Ioan Nepomuk. Conform localnicilor, la baza acestei statui femeile vin așează flori de fiecare dată când sunt infidele.

  • Timișoara este plină de festivaluri – Flight Festival, Revolution, Launmomentdat, Rock la Mureș, JazzTM, Plai, Blahna. Drum and bass, house și techno, soul și funk, rock, punk, jazz și world music – există câte un festival pentru fiecare gen.

  • La 20 decembrie 1989, Timișoara a fost primul oraș din România care a fost declarat liber de regimul comunist, libertate care a venit abia după trei zile de vărsare de sânge. Semnele acelor zile încă sunt vizibile pe clădirea din Piața Unirii, sub forma urmelor de gloanțe.

  • Timișoara este orașul ales pentru a fi Capitala Culturală Europeană în anul 2021.

Iar la sfârșit de articol vă las și câteva dintre pozele faine pe care le-am făcut în Timișoara:

timisoara sine de tramvai
timisoara statuie piata libertatii
timisoara cladiri colorate
timisoara cladire turta dulce
timisoara spatiu evenimente
timisoara street art
timisoara bega
timisoara centrul vechi
Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.